Cataract & Refractieve Chirurgie, Laser, Lasik, Wavefrontanalyse, Gepersonaliseerde Ablatie, Glaucoom, Diabete, Netvlies, Algemene Oogheelkunde, zyoptix     
Bernard Mathys, M.D. - Specializing in Eye Surgery and Diseases of the Eye
Van Overbekelaan, 166 . 1083 Brussel België . Tel.: + 32 2 426.99.04

Andere operaties

 

WaarschuwingOver onsLaserchirurgieCataractchirurgieAndere operatiesHet oogOogziektenAndere dienstenFAQContactEnglish versionVersion française

Andere operaties (Implantaties, glaucoom, strabisme, oogleden...)

De beschreven chirurgische technieken zijn gevalideerd door meerdere objectieve wetenschappelijke onderzoeken; de tekst van deze website is erkend en aanbevolen door de BSCRS (Belgian Society of Cataract & Refractive Surgeons).
Deze tekst en uitleg over de chirurgie van het oog, is het werk van verschillende oogartsen, en kan U ook vinden in de medische brochures uitgegeven door de BSCRS.
De BSCRS telt 426 leden, allen oogartsten.

Implantaties: er kan een speciale lens in het oog geplaatst worden om een erge brekingsfout te corrigeren (ernstige bijziendheid of verziendheid). Het inplanten van een lens in het oog zonder de eigen lens te verwijderen, is geen nieuwe operatie; ze werd zo'n 40 jaar geleden voor het eerst uitgevoerd. In die tijd waren de gebruikte materialen nog niet van dezelfde kwaliteit als die van nu, maar desondanks werd de lens goed verdragen. Met de kwaliteit van de nieuwe optische instrumenten kan men nu een erg dunne lens inplanten in de achterste kamer van het oog (achter het regenboogvlies) of in de voorste kamer (vóór het regenboogvlies). Sommige lenzen 'zweven' echt achter het regenboogvlies of zijn vastgemaakt met spiraaltjes, andere lenzen worden met klemmetjes aan het regenboogvlies vastgemaakt. De chirurg zegt de patiënt welke lens voor hem het meest aangewezen is.
Deze ingreep gebeurt in de operatiekamer, onder plaatselijke of algemene verdoving, naargelang het geval. Een nauwkeurig oogonderzoek gaat aan de operatie vooraf om de diepte van de voorste kamer van het oog te meten, alsook de kromming van het hoornvlies, het netvlies, enz.

De grootste risico's en complicaties van deze operatie zijn: infectie, glaucoom, het loskomen van het netvlies, halo's en strooilicht 's nachts, te grote of te kleine correctie. Deze complicaties zijn echter zeer zeldzaam. Met de nieuwe lenzen is het risico op zichtbedreigende complicaties bovendien erg klein en de kracht van de lens kan in de meeste gevallen zeer nauwkeurig berekend worden om iedere refractieve verrassing te vermijden.

Deze ingreep wordt niet terugbetaald door het RIZIV, maar sommige verzekeringen zullen de operatie beschouwen als een ander.

Radiale en astigmatische keratotomie: vroeger was radiale keratotomie een erg doeltreffende en vaak gebruikte techniek, maar nu wordt ze vooral toegepast om een kleine brekingsfout te corrigeren of om de voorafgaande cataractoperatie of een andere refractieve operatie te verbeteren bij licht bijziende personen of bij astigmatisme. Onder plaatselijke verdoving van het hoornvlies worden kleine insnijdingen gemaakt om het gewenste effect van vervlakking van het hoornvlies te verkrijgen.

Glaucoomchirurgie: met de laser, als oogdruppels niet helpen of onder plaatselijke verdoving, met traditionele operatietechnieken.

Netvlieschirurgie: netvliesgaatjes of opensplijting van het netvlies worden met de laser behandeld, maar als het netvlies loskomt, moeten de klassieke technieken door een gespecialiseerde chirurg toegepast worden om de best mogelijke visuele scherpte opnieuw te bekomen.

Strabismechirurgie: voor het herstellen van strabisme of het niet fixeren van een oog bij kinderen. Bij volwassenen gebeurt een operatie voor strabisme enkel omwille van esthetische redenen.

Ooglidchirurgie: wanneer de oogleden naar binnen of naar buiten gekeerd zijn, waardoor het oog door de wimpers geïrriteerd raakt of waardoor men droge ogen krijgt. Een ander probleem is blepharochalasis: de huid van het bovenste ooglid is te 'zwaar' en te slap. Een kleine operatie verhelpt dit probleem.

 

Bernard Mathys, M.D. - Specializing in Eye Surgery and Diseases of the Eye
 Alle rechten voorbehouden - © B. Mathys MD 2003 - 2018